Uszodai légkezelő, uszodai páramentesítés

Ez utóbbi években egyre növekvő igény jelentkezik a magánmedencék, privátuszodák, hotelek páramentesítő szellőzése iránt. A páramentesítés egy nagyon összetett feladat, amivel sokszor még a gyakorlott épületgépészek sem tudnak megbírkózni. A légtechnikai rendszer megtervezésekor nagyon körültekintően kell eljárni, és figyelembe kell venni minden olyan körülményt, ami befolyásolja az uszoda működését. A hibásan elvégzett tervezés és kivitelezés esetén komoly problémák keletkezhetnek (pl. épületszerkezeti károsodás, páralecsapódás, penészedés, stb.). A hibás méretezés miatti kár nagysága így jelentősen meghaladhatja az egyéb légtechnikai rendszereknél keletkezőt (kellemetlen szagok, alulméretezett fűtés vagy hűtés, stb.). A szellőző levegőmennyiség meghatározásának alapja minden esetben a helyiség eredő hő- és nedvességterhelése (pl.: medencék bepárolgása, zuhanyzók, emberi nedvességleadás). A légcsereszámnak csak ellenőrzési funkciója lehet. Mi a VDI 2089 szerinti méretezési eljárást alkalmazzuk.

 A tervezés és kivitelezés során mindig mérlegelni és figyelembe kell venni a következőket:

 – Megfelelő légvezetési rendszer kialakítása, a medencetér teljes átöblítése (holt terek ne legyenek).

– A külső térrel határos nyílászárókat, páralecsapódásra hajlamos helyeket mindig száraz, meleg levegővel meg kell fújni. A megfúvási irány lehetőleg alulról felfelé történjen. A légmennyiséget mindig ellenőrizni kell az ablakfelületek felületére!

–  Kerülni kell a hőhidakat.

– A levegő hőmérsékletét és páratartalmát olyan értéken kell tartani, hogy a medence kipárolgását csökkentsük, ugyanakkor a gépészeti rendszer gazdaságosan üzemeljen.

– A medencetérben enyhe depressziót célszerű tartani, hogy a pára ne terjedjen tovább a szomszédos helyiségek irányába.

– Éjszakai, illetve üzemszüneti állapotban az uszodai páramentesítőnek csökkentett terheléssel kell működnie. Ekkor célszerű a páratartalom értékének eltolása.

– Az uszodai páramentesítő berendezésnek megfelelő felületvédelemmel kell rendelkeznie. A nedves levegő, a vegyszeres gőzök, a termálvíz, a kondenzáció mind elősegíti a korróziót és a megfelelő felületvédelemmel nem rendelkező berendezés idő előtti tönkremenetelét.

A benntartózkodók légzésigénye, a medencékből párolgó vegyszerek és a páraelvonás miatt normál fürdőüzemben mindig biztosítani kell megfelelő mennyiségű friss levegőt. A friss levegő szükséges mennyiségét a légkezelő berendezés automatikus szabályzórendszerének kell kiválasztani az aktuális igényeknek megfelelően.

A fentiek figyelembe vételével mi frisslevegős páramentesítő légkezelőkkel tervezzük az uszodákat. A légkezelő az aktuális páratartalom függvényében friss levegővel páramentesít. A légkezelő elszívja a belső nagy nedvességtartalmú levegőt és helyére szükséges mértékű, kezelt (szűrt, előfűtött, utófűtött) szellőző levegőt fúj be. A friss levegőt a hővisszanyerő előfűti, a visszakeverés utáni kevert levegőt a melegvizes hőcserélő fűti tovább. A távozó levegő a szabadba van vezetve.

páramentesítés

Törekedni kell, hogy a befúvás lehetőleg alulról felfelé történjen. A befúvásra olyan padlóbefúvót célszerű használni, amely a befúvás mellett vízelvezetési funkcióval is rendelkezik, hiszen a fröcskölés és a takarítás közben a befúvóba víz kerülhet. Ennek elvezetéséről gondoskodni kell.

A légkezelők a szellőzés témakörében ismertetet hővisszanyerővel vannak ellátva és ezt egészíti ki a lehetséges mértékű visszakeverés, amely teljes hatásfokú hővisszanyerésnek felel meg.

Hővisszanyerő használata:

Egy mai, modern uszodai páramentesítő berendezés elképzelhetetlen hővisszanyerő használata nélkül. Az uszodai légkezelésben a rekuperatív hővisszanyerő terjedt el, mivel a regeneratív esetében (a magasabb hatásfok ellenére) nedvesség átadás is van. Ez pedig uszodák esetében káros. Hatásfok szempontjából az uszodai hővisszanyerők a legideálisabb körülmények között üzemelhetnek. Szinte minden alapadat elősegíti a kiemelkedően magas hővisszanyerési hatásfokot:

– Az elszívott levegőnek magas a hőfoka, így nagy a friss és elszívott levegő közötti (logaritmikus) hőfokkülönbség.

– Az elszívott levegőnek magas a páratartalma, így az elszívott levegő oldalon jelentős kondenzátum keletkezik, ami elősegíti jobb hőátadást.

– A téli üzemállapotban a légkezelő jelentős visszakeveréssel dolgozik, így a hővisszanyerőn kevés levegő fog áthaladni. A kis légsebesség szintén elősegíti a jó hőátadást.

 A beruházói igényeknek megfelelően cégünk vállalja a privátuszodák bepárolgásának számítását, páramentesítés méretezését és tervezését, a légtechnikai rendszer komplett helyszíni szerelését.

Uszoda energiatakarékos páramentesítése cikk (20080715) letöltése pdf formátumban