Napelem

Az utóbbi időszakban a napelem rendszerek elterjedése nagyon felgyorsult. Köszönhető ez részben a céges felhasználók pályázati lehetőségeiknek, részben a napelem rendszer gyors megtérülésének és természetesen a napelem rendszer árának csökkenésének is. Manapság, ha valakinek van valamennyi megtakarítása, kevés helyre tudja befektetni a pénzét, hiszen a bankok alig fizetnek kamatot (ráadásul a hozamot még csökkenti a kamatadó, tranzakciós adó is), otthon a szekrénybe rejtve nem tartja senki szívesen a pénzt.

Befektetés gyanánt szóba jöhet tehát a  napelem rendszer (hivatalos nevén HMKE – háztartási méretű kiserőmű) telepítése. Ez első hangzásra kicsit túlmisztifikáltnak tűnik, de manapság már a napelem rendszer elemeinek széles köre, a kivitelezők szakértelme és az áramszolgáltató hozzáállása is rengeteget fejlődött, egy napelem rendszer engedélyeztetése, kivitelezése az ebben járatos cégnek rutinfeladattá vállt. A megrendelő által elvégzendő feladat szinte csak az aláírásokra korlátozódik, a többit a kivitelező végzi teljes körűen.
napelem

A hálózatra termelő napelemes rendszer működése az alábbi:

 • A (leggyakrabban) tetőn elhelyezett napelem panelek fény hatására egyenáramot termelnek.
 • A megtermelt egyenáramot vezetékeken keresztül elvezetjük egy átalakítóra (inverterre), mely az egyenáramot váltóárammá alakítja át. Ez a váltóáram (230V, 50Hz) működteti a háztartási gépeinket. A váltóáram az épület normál villanyhálózatára kapcsolódik.
 • Az átalakított váltóárammal a szokásos módon, a konnektorokon üzemeltethetjük a fogyasztókat (hűtő, bojler, fűnyírő, stb).
 • A megtermelt áram fel nem használt része a villanyórán keresztül az áramszolgáltató felé átadásra kerül.
 • Ha a napelemes rendszer kevesebb áramot termel, mint amennyit fogyasztunk, akkor a szolgáltató irányából  a szokásos módon vételezzük az áramot.
 • Évente egyszer a szolgáltató leolvassa a villanyórát és megnézi, hogy a fogyasztás vagy a termelés a nagyobb. Ha a termelés nagyobb, akkor a különbözetet MEGFIZETI a fogyasztónak, ha a fogyasztás nagyobb, akkor a különbözetet a fogyasztónak kell megfizetni.

Érdemes a napelem rendszer teljesítményét úgy választani, hogy az éves fogyasztást lefedje, esetleg egy kicsit nagyobb legyen. Kisebbet azért nem, mert akár kis összegű befizetés is rosszul tud esni egy ilyen komplett rendszer kiépítése esetén, sokkal nagyobbat meg azért nem, mert a szolgáltató csak az áram árát fizeti meg a túltermelésért, a hálózati díjakat nem.

Napelemes rendszer kivitelezésének menete:

 • Felkeresi cégünket, ahol részletes tájékoztatást adunk a lehetőségekről. Kiszámoljuk a szükséges rendszer nagyságát, várható éves termelés mértékét-értékét, a rendszer bekerülési költségét.
 • Megrendelés esetén elvégezzük a csatlakozási igénybejelentést az áramszolgáltató felé (pl. DÉMÁSZ, E-ON, stb).
 • A szolgáltatói ajánlatot követően elkészítjük a csatlakozási tervet, dokumentációt.
 • A szolgáltató által történt elfogadást követően megtörténik a rendszer kivitelezése és a csatlakozási szerződés aláírása.
 • A rendszer beüzemelése, készre jelentése.
 • A szolgáltató a telepítés helyén átveszi a rendszert és lecseréli a mérőórát, olyanra, ami nemcsak a fogyasztást, hanem a termelést is méri.

Ezt követően további teendő nincs, a rendszer teljesen automatikusan működik és végzi a dolgát. A tulajdonosnak pedig évente egyszer a leolvasást követően a túltermelt áram ára a szolgáltató által megfizetésre kerül.

A napelemes rendszer megtérülése nagy mértékben függ a telepítés helyétől (tető dőlésszög, tájolás, területi elhelyezkedés, stb), a rendszer fajtájától. A pontos kalkulációt az Ön helyszíni körülményeit is figyelembe véve elkészítjük. A rendszer elemeire a gyártók hosszútávú jótállást adnak, plusz a napelemre létezik teljesítménygarancia is, mely általában 20-25 év.

Érdeklődés esetén a napelemes rendszert és működését saját (csongrádi) bemutató rendszerünkön megmutatjuk.

Napelemes rendszerek tapasztalatai
20 tévhit a napelemes rendszerekről

Napelem rendszer, Csongrád


Napelem rendszer, Csongrád

Napelem rendszer, Szentes

Napelem rendszer, Csongrád

Napelem rendszer, Csongrád

Napelem rendszer, Csongrád

Napelemes rendszer, Csongrád

Napelemes rendszer, Csongrád

További információkkal, részletekkel keressenek fel bennünket az alábbi elérhetőséginken:

THERMAX Kft.
Szántai András
értékesítési vezető
Telefon: 20/367-12-12
e-mail: info@thermax.hu
web: www.thermax.hu