Kondenzációs kazánok

Ezek a típusú gázkazánok a ’80-as években kezdtek elterjedni. Hollandia használta legelsőként, ahol mára elérték azt a szintet, hogy csaknem az összes gázfűtési rendszert ezzel az energiatakarékos és környezetkímélő módszerrel oldják meg. Hazánkban sajnos még gyerekcipőben jár a kondenzációs gázkazánok széleskörű használata, alkalmazása. Azonban a növekvő gázár, illetve a környezettudatos gondolkodás elterjedése miatt, egyre több háztartásban, középületben fogják használni a közeljövőben ezt a korszerű technológiát.

Ez az újfajta gázkazán abban különbözik a hagyományos, régi gázkazánoktól, hogy a füstgázban lévő rejtett hőenergia hasznosításával sokkal gazdaságosabban képes fűteni. Amikor nem kondenzációs gázkazánnal fűtünk, a “pazarlás” ott történik, hogy az égéstermékkel együtt rengeteg hő is a kéménybe jut. A kondenzációs kazán ezt a füstgázban rejlő hőenergiát egy hőcserélő segítségével nyeri ki, az eddig a szabadba távozó vízgőz kondenzálásával pedig több mint 10%-os kondenzációs hőenergia nyerhető vissza a már elégetett gáz hőenergiájából!

Összességében elmondható, hogy egy jól tervezett, alacsony vízhőmérsékletekkel rendelkező fűtési rendszer esetén kb 20%-kal alacsonyabb is lehet a gázfogyasztás a hagyományos kazánnos rendszerhez képest. A hagyományos kazánok esetében a maximális kazánhatásfok a maximális teljesítménynél jelentkezik, ami lehet hogy csak pár napig van egy fűtési szezon alatt. Részteljesítményenél pedig a kazán (egyébként is alacsonyabb) hatásfoka rohamosan csökken. Kondenzációs kazánoknál ez pont fordítva van!

A kondenzációs gázkazánok éves hatásfoka újonnan épített, kifejezetten kondenzációs kazánokhoz tervezett felületfűtéses rendszerek esetében elérheti a 110,5%-ot is. Azokban az épületekben, ahol a felújításnál az eredeti radiátoros fűtési módot meg szeretnék tartani, elérhető az évi 104%-os hatásfok.

A kondenzációs gázkazán alkalmazása során a fűtési rendszerhez ajánlatos lehet melegvíztároló tartály telepítése. A tartály a megfelelő hőcserélő közbeiktatásával, külön energia és költség ráfordítása nélkül képes a melegvíz előállítására. A tartály előnye, hogy a tárolókapacitását kihasználva nem szükséges a kazánt az átfolyós rendszer teljesítményéhez választani, így nem lesz az túlméretezve. A kazánt a fűtési hőigényre választjuk, a használati melegvízet pedig a tartályban tároljuk és szükség szerint felhasználjuk. A tartály léte ráadásul elengedhetetlen a napkollektoros melegvízkészítés esetén is.

Mára a kondenzációs kazános ára jelentősen csökkent, így nem sokkal magasabb, mint a hagyományos kazánoké. Egy korszerű fűtési rendszernél nem lehet kérdés, hogy a hőtermelőnk kondenzációs legyen vagy nem! Az energiatakarékosság mellett további lényeges előny a kondenzációs kazán sokkal kisebb környezeti szennyezése is.